na europejską produkcję trzody chlewnej. Produkcja trzody chlewnej ma duże znaczenie gospodarcze w wielu krajach Europy, w tym w Polsce. Obecnie światowe pogłowie trzody chlewnej szacuje się na ponad 1,3 miliarda świń.
Unia Europejska jest drugim co do wielkości producentem wieprzowiny z ponad 186 milionami świń. W Polsce, według danych EUROSTATU, w czerwcu 2020 r. pogłowie trzody chlewnej przekroczyło 11,4 miliona świń, wykazując wzrost o 6,0% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Wzrost pogłowia trzody chlewnej w Polsce wystąpił we wszystkich grupach produkcyjnych. Obserwowane fluktuacje w pogłowiu trzody chlewnej są związane głównie z brakiem opłacalności produkcji, które z kolei jest uwarunkowane występowaniem chorób zakaźnych, w tym afrykańskiego pomoru świń (ASF). Do chwili obecnej brak jest skutecznej szczepionki przeciwko ASF, a jedynym sposobem ograniczenia wpływu występowania tej epizoocji, która ma kluczowy wpływ na spadek opłacalności produkcji świń w Europie jest skrupulatne wdrażanie zasad bioasekuracji przez hodowców trzody chlewnej, niezależnie od wielkości fermy czy typu produkcji.